Ondertussen is werken op afstand het nieuwe normaal. In een webinar van HR Magazine deelde men een onderzoek waaruit blijkt dat 43% na Corona zal blijven werken op afstand. Buffer deed eind vorig jaar een onderzoek bij 20.000 respondenten waarvan 99% aangaf te willen blijven werken op afstand voor de rest van hun carrière.
Als leidinggevende betekent dit dat je meer en meer op afstand dient leiding te geven. Sommige denken "so what... is toch hetzelfde neen?" Wel neen het is niet hetzelfde. Het vraagt andere accenten. Zoals andere leiderschapsstijlen. Je kan niet meer "leading by walking around" of "leading by authority" of "leading by example". Wat dan wel? Wat werkt goed op afstand? Wat minder?
Deze nieuwe realiteit vraagt ook nieuwe afspraken. Deze afspraken dienen ook veel explicieter gemaakt te worden. Als je elkaar elke dag ziet dan groeit er onbewust een "stilzwijgend verband" noem ik dat. Je weet onbewust wat de ander verlangt, wat hem ergert en hoe hem benaderen. Dit verdwijnt op afstand met alle gevolgen vandien zoals misverstanden, frustraties tot en met demotivatie.
Is iedereen dan klaar om zomaar op afstand te gaan werken? Ook deze vraag is cruciaal en niet evident. Het antwoord is neen. Dat kan ik ondertussen wel beamen na bijna één jaar Corona. Ik heb teams die ik begeleid waar het ronduit slecht loopt. Hoe komt dit? Wel niet iedereen heeft het DNA om op afstand te gedijen. Langs de andere kant zie ik ook het tegenovergestelde. Zij die overcompenseren vanuit faalangst, prestatiedrang, pleasen, perfectionisme enz. KU Leuven publiceerde een onderzoek waaruit blijkt dat de gemiddelde afstandswerker in Corona tijd 3.37uur PER DAG (!) overwerkt. Ook hier dienen we aandacht aan te besteden. Het welzijn van onze mensen op afstand is (zeker vandaag) een belangrijk aandachtspunt.
Leiders dienen zeer goed het verschil tussen leidinggeven en leiderschap te kennen. De manier van aansturen dient aangepast te worden aan deze nieuwe realiteit, namelijk we zitten op afstand van elkaar waarbij je rekening dient te houden met de maturiteit van je team, de persoonlijkheden, de ervaring, de behoeften, de complexiteit van de opdracht enz. Hoe breng je dit in kaart? Hoe pak je dit aan?
Groepscohesie en teamspirit zijn lastig(er) om op afstand te voeden. Als we onze stijl van leiden niet aanpassen dan tonen de onderzoeken ons dat de samenhorigheid en teamsfeer achteruit gaat tot en met het ontstaan van conflicten binnen het team. Ook hier hebben leidinggevende een verantwoordelijkheid. Wat moet ik dan doen? Wat moet ik minder doen? Wat moet ik in het leven roepen ? Hoe voorkom ik een gevoel van isolement?
Als verantwoordelijke leider kan je je dus niet langer veroorloven om te denken "Het is hetzelfde". Het is tijd om je eigen mindset onder de loep te nemen en je leiderschapskoffer uit te breiden met inzichten die je helpen de nieuwe realiteit succesvol te gaan begeleiden.
Ik help je graag antwoorden formuleren op al deze vragen. Samen met Heydays Academy heb ik een heuse Masterclass gemaakt die je online op eigen tempo doorloopt. Bijna 8 uur video met inzichten verdeelt over 12 video's, 4 Eboeks, 1 Werkboek met reflectieve vragen om het geleerde toe te passen in je eigen team, 10 Managementtools, 12 Powerpoints, 2 Management indicatoren om je zelfinzicht te vergroten, 12 extra Inspiratievideo's van effectieve leiders. Meer dan je ooit in een driedaagse opleiding zou krijgen.
Kom luisteren naar het gratis webinar:
- 60 minuten hands-on training over de belangrijkste do’s en don'ts van het leidinggeven op afstand
- Een overview van de 7 meest gemaakte fouten bij leidinggeven op afstand.
- Concrete, waardevolle tips die jou zullen helpen om deze fouten niet (meer) te maken
Deze online inspiratiesessie wordt live uitgezonden op donderdag 4 februari van 11:30 tot 12:30.