Executive Leadership Coaching & Training
  Leeroplossingen op maat
  • Home
    • Voor wie
  • Coaching
    • KernTalenten
    • Wanneer coachen
    • Wat mag je verwachten
    • Aanpak
    • Coachings in een uniek kader
  • Leeroplossingen
    • Onze 4D aanpak
    • Uw resultaten
    • UNIEK: Teambuilding in Val Thorens
  • Outplacement
  • Blog
  • Wie is Sabine
  • Out of office: de succesformule voor harde werkers
  • hardwerkenindicator
  • Boost je carriere word een doelgerichte netwerker in 7 stappen
  • Getuigenissen
  • Media
  • Certificaties
  • Contact
  • Home FR

HELP ik moet op teambuilding ! ?

18/11/2014

0 Comments

 
Deze kreet kreeg ik van een coachee die het écht niet zag zitten om met haar baas op teambuilding te gaan.  Wat is er mis met mij vroeg ze ? Hoe komt het dat ik daar zo op reageer ?  Ben ik dan geen sociale persoon ? Enfin genoeg om een coachingthema mee te starten maar het zette me ook aan tot deze blog.
Picture
Wat drijft iemand ?
Motivatie
is de wil iets te doen. Hetgeen beïnvloed wordt door de mate waarin bepaald gedrag de behoeften van een individu kan bevredigen.

Een behoefte is een "dwang", een "dwangmatlgheid" die inherent is aan de mens en die in de mens zelf verankerd ligt. Je kunt stellen dat een individu constant bezlg is allerlei behoeften te bevredigen :
-Biologische: honger, dorst of fysiek ongemak.
-Psychologische: behoefte aan erkenning, achting of erbij horen.
De meeste behoeften zijn niet sterk genoeg om iemand tot handelen te motiveren. Een behoefte wordt pas een motief wanneer de intensiteit sterk genoeg is. Een motief (of drang) is een behoefte die zo sterk geworden is dat het individu actief naar bevrediging streeft. Alle behoeftepatronen zijn constant in de mens aanwezig, meestal in "slapende toestand"; ze  zijn er wel, we zijn ons hiervan echter niet bewust. Hierdoor kunnen ze niet "gecreeerd worden"; men kan ze enkel opwekken,en dan bevredigen.


Tot zover de theorie. 
Wat brengt jou tot actie ? En wat leidt bij jou tot frustratie ?
Wat geeft je een positieve stimulans ?  Wat een negatieve ? 
Worden mensen tot hetzelfde aangetrokken met andere woorden zijn behoeften universeel ?
Picture
De mens is uniek wordt vaak gezegd en ook in zijn behoeften.  Hoe sneller je als leidinggevende erachter komt wat de drang/behoeften zijn van je medewerkers, hoe sneller je hier kan aan tegemoet komen (belonen) of hun verwachtingen snel bijsturen zodat je frustratie vermijdt.

Vermijd wat sommige organisaties te vaak doen : jJaarlijks een teambuilding organiseren vanuit de intentie "dat werkt motiverend".  Voor sommige wel maar voor anderen juist frustrerend. "Ik zie mijn collega's en leidinggevende al een hele dag en nu moet ik daar bovenop nog eens samen gaan koken.  Ik denk het niet. Ik ben ziek !" denken ze dan.

Maslow heeft ons bewuster gemaakt voor de verschillende drijfveren.  Ook al was zijn theorie moeilijk te toetsen of valideren, wordt ze vandaag nog altijd gebruikt en zelfs uitgebreid (8 categoriën zelfs ondertussen).
Picture
Bron Wikipedia : Maslows behoeftehiërarchie ziet er als volgt uit:

  1. Organische of lichamelijke behoeften, deze fysiologische behoeften houden verband met de staat van het organisme en het lichamelijk evenwicht. Hieronder vallen onder meer behoefte aan slaap, voedsel, drinken en het uitscheiden van ontlasting. Maslow classificeert hieronder ook seks en andere lichamelijke zaken zoals sport en comfort.
  2. Behoefte aan veiligheid en zekerheid, het individu gaat beveiliging zoeken in een georganiseerde kleine of grote groep. Dit kan bijvoorbeeld de buurt, het gezin of het bedrijf zijn. Typische voorbeelden zijn: huisvesting, werk en relaties. Er wordt gepoogd dit op te vangen door een uitgebreid stelsel van sociale zekerheid.
  3. Behoefte aan saamhorigheid, behoefte aan vriendschap, liefde en positief-sociale relaties.
  4. Behoefte aan waardering, erkenning en zelfrespect, die de competentie en het aanzien in groepsverband verhogen; het belang hechten aan de status in sociaal verband.
  5. Behoefte aan zelfverwerkelijking of zelfactualisatie, is de behoefte om zijn persoonlijkheid en zijn mentale groeimogelijkheden te ontwikkelen en te valoriseren. Hesociale milieu is niet weg te cijferen als steunende basis van deze actualisatietendens.
  6. Behoefte aan zelftranscendentie. In de latere fasen van zijn leven nuanceert hij zijn visie op zelfactualisering en legt hij de nadruk op zelftranscendentie.
De fysiologische behoefte noemde Maslow ook 'Lagere fundamentele behoefte'. De vier hogere behoeften zijn de 'Hogere fundamentele behoeften'. Belangrijk is hier het woord 'fundamenteel'. Volgens Maslow zou een niet-bevrediging van deze fundamentele behoeften leiden tot een vermindering van de volle menselijkheid en tot blokkering van de menselijke mogelijkheden. De groeibehoefte is volgens Maslow niet fundamenteel. De persoon kan zichzelf pas verwezenlijken (groeien) als hij de fundamentele behoeften minimaal bevredigd heeft.

In later onderzoek kwam Maslow tot de conclusie dat elke mens gekneld zit tussen de fundamentele behoeften van het behoud en de groeibehoefte naar nieuwe ervaring. Wil men kunnen groeien, dan moet men de aantrekkelijkheid van de 'veilige situatie' verkleinen en het gevaar van de 'groei' vergroten. Met deze 'veilige situatie' doelde Maslow op de veiligheid van de originele situatie. Op het moment dat de mens berust in zijn gewoontes, wil hij deze veranderen en nieuwe ervaringen opdoen en doorbreekt hij deze 'veilige situatie'.

Maslow stelde dat elk levend wezen dezelfde behoeftes nastreeft. Wanneer aan een behoefte voldaan is, schuift het individu op naar een volgend niveau. Wanneer een trap ontbreekt of wegvalt zal het individu opnieuw aan deze behoefte moeten voldoen alvorens verder te kunnen stijgen. Het is niet mogelijk om bepaalde niveaus over te slaan.

Voorbeeld: Iemand die door een museum loopt (zoeken naar schoonheid) en honger krijgt(fysiologische behoefte), zal proberen iets te eten voordat hij verder kan gaan met het zoeken naar meer schoonheid. Na het eten schuift de persoon terug naar het zesde niveau omdat aan alle tussenliggende niveaus nog steeds voldaan is. Krijgt hij echter intussen bericht dat zijn huis afgebrand is, zal hij eerst naar die behoefte teruggaan om deze te 'bevredigen'. Alle tussenliggende niveaus kunnen op verschillende momenten doorlopen worden, en deze worden niet per definitie overgeslagen. Zodra deze behoeften zijn bevredigd, laten andere behoeften zich gelden: de sociale.

Bottom Line : Vraag dus beter aan je medewerkers wat ze graag doen in plaats van een teambuilding op te leggen.





0 Comments
    Tweets by @sabinetobback

    Mon blog est écrit en Néerlandais, changez votre langue ici en-dessous

    My blog is in Dutch, feel free to change your language here below

    Categories

    All
    Coaching
    Communicatie
    Emotionele Intelligentie
    Feedback Geven
    Leiding Geven
    Leren
    Motivatie
    Netwerken
    Tijd

    Sabine Tobback

    Facilitator/Coach/Trainer whose passion is people: their personality, cultural
    values and communication style. Each person is unique.  It's all about YOU !

    Archives

    March 2022
    January 2022
    May 2021
    March 2021
    January 2021
    October 2020
    September 2020
    July 2020
    April 2020
    March 2020
    January 2020
    October 2019
    April 2019
    February 2019
    January 2019
    December 2018
    October 2018
    September 2018
    June 2018
    April 2018
    February 2018
    January 2018
    December 2017
    October 2017
    September 2017
    June 2017
    May 2017
    April 2017
    March 2017
    February 2017
    January 2017
    December 2016
    November 2016
    October 2016
    September 2016
    July 2016
    June 2016
    May 2016
    April 2016
    March 2016
    February 2016
    January 2016
    December 2015
    October 2015
    September 2015
    August 2015
    July 2015
    May 2015
    April 2015
    March 2015
    February 2015
    January 2015
    December 2014
    November 2014
    October 2014
    September 2014
    August 2014
    July 2014
    June 2014
    May 2014
    April 2014
    March 2014
    February 2014
    January 2014

Copyright 2021 Sabine Tobback
Privacy Policy
Photos used under Creative Commons from W J (Bill) Harrison, International Information Program (IIP), Luigi Mengato, Tjook, Belzie, nutritionaldoublethink, Sean MacEntee, Brett Jordan, Belgapixel's, NEC Corporation of America, Wanna Be Creative, nociveglia, DonkeyHotey, symphony of love, One Way Stock, Brett Jordan, Klean Denmark, Celestine Chua, lundyd