
Een boek blijkbaar dat je helpt om een rat te worden met de naam “Hoe word ik een rat ? van Joep Schrijvers. Het helpt je inzichten geven in de politieke spelletjes die worden gespeeld binnen bedrijven en organisaties op elk niveau. Het zou je zelfs op weg zetten om zelf zo een rat te worden.
Ik geef je graag hieronder enkele tips om de “rattigheid” te leren herkennen (bij jezelf of anderen) want blijkbaar herken je een goede rat niet meteen als een rat.
1.TAAL
2.BEVRAGEN OF ZELFS UITHOREN
Bijvoorbeeld Hij zegt : Ik heb een moeilijk dossier lopen. Ga da niet vragen Welk dossier ? Wat gaat goed ? Wat niet ? alhoewel dat dit uitstekende doorvraagtechnieken zijn en meeste deze vragen inderdaad zullen stellen. Neen, om te leren bevragen (of zelfs uithoren als een rat) neem je gewoon het woord ‘moeilijk’ over en herhaal je dat in een vraag : Moeilijk ? Ik garandeer je dat je gesprekspartner je veel meer informatie en vooral van een hogere kwaliteit zal geven (i.e. de informatie die achter het woord moeilijk verschuild ligt).
Een goede rat is een woordkunstenaar vertelt Joep ons in zijn boek. Hij zegt dat de kunst niet is om leugens te vertellen of verzinsels. De kunst is om met zoveel mogelijk woorden zo weinig mogelijk over wat je bezighoudt te vertellen. En gekunstelde rat beheerst de volgende technieken dan ook perfect :
-Hij verandert van onderwerp als het hem te lastig wordt.
-Hij hoort jou uit en gaat mateloos liggen filosoferen en doorgaan op één van jouw thema’s.
-Hij doet zich dommer voor dan hij is. Hij veinst dat hij er geen kennis over heeft om tijd te winnen, sympathie misschien ook. Joep merkt hier zelfs terecht op dat als het over toekomstige zaken gaat, iedereen even dom is.
-Hij weigert beloftes te doen zodat hij geen lasten op zichzelf laadt. Hij vermijdt van te worden vastgepind op wat hij ooit heeft beloofd. Als het niet lukt, toont hij begrip voor het verzoek van de ander, maar zegt dat hij meer tijd nodig heeft, hoeveel tijd dat weet hij nog niet. Duiken is de boodschap hier.
-Hij weet een grapje te maken ten gepaste tijd om de hele stemming in zijn voordeel te doen veranderen.
-Hij vertelt geen details over zijn bedoelingen, zijn doelen, zijn aanpak, maar beschrijft eerder het proces in zijn algemeenheid.
-Hij bedankt mensen die hem een netelige vraag stellen.
-Als iemand doorvraagt dan bevestigt hij de goeie vraag, prijst de vraagsteller en benadrukt dat hij daarvoor in een heel proces zit.
Als ik al deze dingen zou eens op lijstje zie staan, zie ik toch dat veel politici deze trucjes zeer goed kennen.
3. ONVOORSPELBAARHEID
"Weten wat je wel en niet moet zeggen in de omgang met anderen, hieruit blijkt uw gehalte als mens. Geen menselijke activiteit vergt meer behoedzaamheid, omdat zij de meeste alledaagse is. Van u woorden hangt af of u mislukt of slaagt” wijsheid van Graciàn, een biechtvaarder aan het Spaanse hof.
4. DENK IN “WHAT IF”
Ik merk dagelijks in mijn coaching praktijk dat mensen zich vastzetten en dat dit soms komt vanuit een angst waardoor ze in een soort van “vijsbank” terechtkomen waar ze passief in blijven zitten tot de pijn niet meer te houden is en ze zich overgeven aan de situatie (ondergaan) of vluchten (als ze nog kunnen tenminste). Kap met die angst, kappen daarmee. Door je in je hoofd ontzettend druk te maken over de negatieve gevolgen, straal je angst uit en je gedrag is erop gericht dus je verkrampt. Laat dat los ! Zeg tegen jezelf : Wat kan me gebeuren ? En dan ? Dus ? Is dat écht zo erg ? of zoals ze in het Engels zo mooi zeggen : SO WHAT ?
Of zoals de Franse president Mitterand indertijd op een netelige vraag van een Franse journalist (of Mevr. X met wie hij “betrapt” was zijn “maitresse” was) zei “Et alors !”. Resultaat de Franse journalist was sprakeloos en stond met een mond vol tanden. Mitterand has losgelaten, was niet in de duimvijs terechtgekomen en was zeker niet bang voor de reactie van het volk, voor zijn imago of voor zijn reputatie.
Aanvaard het en je zult zien hoeveel sterker je staat, hoeveel meer macht je krijgt, hoeveel meer kracht je zal uitstralen.
Wie zich laat leiden door zijn angst te verliezen, staat bij voorbaat op verlies !