Executive Leadership Coaching & Training
  Leeroplossingen op maat
  • Home
    • Voor wie
  • Coaching
    • KernTalenten
    • Wanneer coachen
    • Wat mag je verwachten
    • Aanpak
    • Coachings in een uniek kader
  • Leeroplossingen
    • Onze 4D aanpak
    • Uw resultaten
    • UNIEK: Teambuilding in Val Thorens
  • Outplacement
  • Blog
  • Wie is Sabine
  • Out of office: de succesformule voor harde werkers
  • hardwerkenindicator
  • Boost je carriere word een doelgerichte netwerker in 7 stappen
  • Getuigenissen
  • Media
  • Certificaties
  • Contact
  • Home FR

Weet jij waar je naartoe gaat? Heb jij wel een échte visie?

13/9/2018

0 Comments

 
Foto
​Succesvolle leidinggevende of ondernemers weten perfect waar ze naartoe gaan. Ze hebben een heel duidelijk beeld over wat ze willen en hoe ze het willen. Ze zijn kampioen in het aanhouden van deze koers, laten zich niet gemakkelijk van hun doel afbrengen en behouden hun focus met continu zicht op dit einddoel. 

Ze meten hoever ze staan, hoever het nog is, leren uit deze metingen en stellen hun verwachtingen bij door bij te sturen daar waar nodig. Ze smijten zich volledig met al hun “(re)sources”, talenten en competenties op het behalen van wat ze willen. Ze zijn gepassioneerd, geconcentreerd en gefocust. Bijten door daar waar nodig en zijn niet te stoppen, zelfs lichtelijk geobsedeerd. Ze lijken over een bodemloze energieput te beschikken. Ze blokkeren allen en alles wat hen afleidt en van hun doel afhoudt.
​
Een doorsnee leidinggevende of ondernemer stelt generieke verwachtingen, zeer algemeen gesteld en spendeert tonnen energie in het bedenken van excuses of redenen waarom hij het niet gehaald heeft.
​Als je op reis vertrekt, leg je toch je bestemming op voorhand vast, nee?
Net als een kapitein die met een cruiseschip over de oceaan vaart. Hij dobbert niet zomaar rond. Voor de reis heeft hij een doel bepaald en ingesteld als ijkpunt. Gedurende de reis heeft het schip te maken met wind, stromingen en allerlei andere invloeden. Op veel momenten analyseert de kapitein de metingen die zijn bemanning heeft uitgevoerd. Hij bekijkt de huidige positie ten opzichte van het beoogd resultaat. Wijkt die af van de koers of de gewenste positie? Dan dient hij een beslissing te nemen en bij te sturen waardoor de koers verandert maar niet zijn einddoel. Je zou als passagier niet tevreden zijn als je plots in Bari eindigt terwijl je had ingeschreven op een cruise met bestemming Venetië, toch?
​Stel dat die kapitein een andere mindset zou hebben en bij de eerste afwijking of moeilijkheid zou denken: “Oh dit lukt me niet. Ik weet het niet. Ik kan dit niet. Dit werkt niet en ik stop ermee.” Je vindt het vast absurd dat een kapitein zo zou denken en handelen. Maar hoe vaak handel je zelf niet zo als het gaat over je persoonlijke visie bepalen. Geef je het zelfs op of doe je de oefening niet omdat je je visie niet meteen (helder) ziet. Het is niet omdat Venetië nog niet te zien is, omdat er mist hangt, dat het er niet is natuurlijk. Elke kapitein weet dat en vertrouwt op zijn kunnen om toch de koers aan te houden. Waarom jij dan niet?
______________________________________________________________________________________________________________
Steven is een succevolle ondernemer en CEO. Hij heeft een bloeiende KMO uit de grond gestampt en kan met fierheid terugkijken op een zeer mooi parcours. Hij geeft aan vele mensen dagelijks een toekomst. Financieel hoeft hij zich geen zorgen te maken, integendeel. De laatste jaren voelt hij zich minder goed in zijn vel. Hij is een zeer analytische en rationele denker. Op zakelijk vlak neemt hij dagelijks talloze beslissingen. Persoonlijk weet hij niet wat waar hij nog naartoe wil en dat doet hem wankelen. Hij kan er moeilijk mee naar buiten komen want hij zou moeten blij zijn gezien wat hij bereikt heeft en waar hij staat. Je zou kunnen zeggen dat hij een luxeprobleem heeft. 
______________________________________________________________________________________________________________

​Succesvolle leidinggevenden weten dat hun gevoel de bovenhand heeft, dat het een voorsprong heeft op hun verstand. Je voelt toch ook meteen aan of iets bij je past of niet. Net zoals je dat voelt als je een kamer binnenkomt: de sfeer die er hangt, de geur, de geluiden, de beelden die indrukken achterlaten.
​
Succesvolle leidinggevenden vertrouwen op alle informatie en vooral op die die hun gevoel hun geeft, ook als deze niet meteen rationeel te staven valt. Ze weten dat hun zintuigen veel meer informatie opnemen dan ze zich bewust realiseren. Ze hebben geleerd hun intuïtie te vertrouwen.
​Thomas Edison zei nadat hij de gloeilamp had uitgevonden:
“I have not failed, I have just found 10.000 ways that won’t work”.
en
“Many of life’s failures are people who did not realize how close they were to success when they gave up.”
Succesvolle leidinggevenden vertrouwen op dit proces. Ze ontginnen voortdurend gebied buiten hun comfortzone. Dit betekent dat ze zich blindelings overgeven aan het aangaan van de zoektocht naar hun toekomstbeeld,
  • zonder te weten waaraan ze beginnen,
  • zonder te weten waar ze zullen eindigen,
  • zonder te weten hoe lang het zal duren,
  • zonder te weten wat er allemaal op hun pad komt,
  • zonder te weten of ze het wel gaan kunnen of niet,
  • maar wel met de kennis dat deze zoektocht effectief resultaat oplevert,
  • want éénmaal dat je dit soort oefeningen hebt gedaan en
  • het wonderbaarlijk effect ervan hebt geproefd,
  • ben je verkocht.  
​You can never fail.  To fail = First Attempt In Learning.
Je kan het alleen moeilijk verklaren aan “ongelovigen” want ze hebben het nog niet aan den lijve ondervonden. Ze willen binnen hun comfortzone blijven van wat ze weten, wat ze kunnen begrijpen, wat ze feitelijk kunnen analyseren want daar voel je je goed.  Dat is je houvast. Je hebt deze comfortzone nodig om dagelijks te kunnen functioneren. Je wil daar (automatisch) op terugvallen.

Succesvolle leidinggevenden nemen de tijd om alles vanuit een andere invalshoek te benaderen. Doordat je te diep zit in je dagelijks doen en laten, te operationeel betrokken nog bent en op korte termijn beslissingen dient te nemen, zie je het grotere geheel niet meer. Je hebt last om uit te zoemen, om het vanuit een andere invalshoek te benaderen, laat staan vanuit de verre toekomst. Stap er dus even uit. Neem afstand van het operationele en de dagelijkse beslommeringen. Bekijk het met een helicopterview. Zet je gsm en sociale media aan de kant en voel opnieuw.

Tips om je te helpen een persoonlijke visie te ontwikkelen:
  1. Als je de mogelijkheid hebt, zonder je af van de buitenwereld. Liefst alleen. Zoek een berg op en ga daar een week letterlijk en figuurlijk op zoektocht naar jezelf en met jezelf als reisgezel. Door te wandelen op nieuwe wegen, zet je lichamelijk nieuwe stappen waardoor je geestelijk ook wordt aangemaand om je comfortzone te verlaten en het onbekende toe te laten. Dit vraagt lef, durf, wilskracht en geloven in jezelf, in je kunnen en in je weten waardoor je vertrouwt dat je terug thuis geraakt (letterlijk dan) maar ook figuurlijk (je persoonlijke toekomstvisie bepalen).
  2. Sta ’s morgens vroeg op en start de dag met een meditatie of reflectie oefening. Schaf je een notitieboekje aan en noteer al je ingevingen, gedachten, gevoelens zonder censuur. Ook al begrijp je je ze niet meteen en betekenen ze voor jou niets op dit moment. Denk eraan je gevoel kent het antwoord al. Alleen je verstand heeft dit nog niet begrepen.
  3. Noteer hoe jouw toekomstbeeld eruitziet over 6 maand, over 1 jaar, over 5 jaar misschien zelfs over 10 jaar. Hoe concreter je het maakt, hoe meer je voeling maakt met je eigen toekomst. Het is belangrijk dat je dit op papier doet en zelf schrijft (niet met de pc). Het schrijven helpt je in contact komen met je onbewuste verlangens.
  4. Maak een verbintenis met jezelf om je belangrijkste doel ook daadwerkelijk te willen behalen. Wat er ook gebeurt. Dit doe je door je hierop te focussen. Je zoem zodanig in te stellen van je diafragma dat je enkel dit doel in je lens ziet en daar een foto van maken. Spreek dit engagement ook uit en deel het met anderen zodat je hierop wordt aangesproken.
  5. Ga eens na hoe je in het verleden keuzes hebt gemaakt. Hoe ben je tot die keuze gekomen? Wanneer heb je je intuïtie gebruikt? Wanneer niet? Wat leer je hieruit voor de toekomst?
  6. Neem een leiderschapscoach onder de arm als je het alleen lasting vindt of een klankbord wenst.
 
PS: Wil je meer lezen over leiding geven:
  1. https://www.sabinetobback.be/blog/leadership-30
  2. https://www.sabinetobback.be/blog/hoe-ontwikkel-je-whole-balanced-leadership
  3. https://www.sabinetobback.be/blog/leidinggevende-werken-nodeloos-te-hard
  4. https://www.sabinetobback.be/blog/is-hard-werken-voor-de-domme
 
0 Comments
    Tweets by @sabinetobback

    Mon blog est écrit en Néerlandais, changez votre langue ici en-dessous

    My blog is in Dutch, feel free to change your language here below

    Categories

    All
    Coaching
    Communicatie
    Emotionele Intelligentie
    Feedback Geven
    Leiding Geven
    Leren
    Motivatie
    Netwerken
    Tijd

    Sabine Tobback

    Facilitator/Coach/Trainer whose passion is people: their personality, cultural
    values and communication style. Each person is unique.  It's all about YOU !

    Archives

    March 2022
    January 2022
    May 2021
    March 2021
    January 2021
    October 2020
    September 2020
    July 2020
    April 2020
    March 2020
    January 2020
    October 2019
    April 2019
    February 2019
    January 2019
    December 2018
    October 2018
    September 2018
    June 2018
    April 2018
    February 2018
    January 2018
    December 2017
    October 2017
    September 2017
    June 2017
    May 2017
    April 2017
    March 2017
    February 2017
    January 2017
    December 2016
    November 2016
    October 2016
    September 2016
    July 2016
    June 2016
    May 2016
    April 2016
    March 2016
    February 2016
    January 2016
    December 2015
    October 2015
    September 2015
    August 2015
    July 2015
    May 2015
    April 2015
    March 2015
    February 2015
    January 2015
    December 2014
    November 2014
    October 2014
    September 2014
    August 2014
    July 2014
    June 2014
    May 2014
    April 2014
    March 2014
    February 2014
    January 2014

Copyright 2021 Sabine Tobback
Privacy Policy
Photos used under Creative Commons from W J (Bill) Harrison, International Information Program (IIP), Luigi Mengato, Tjook, Belzie, nutritionaldoublethink, Sean MacEntee, Brett Jordan, Belgapixel's, NEC Corporation of America, Wanna Be Creative, nociveglia, DonkeyHotey, symphony of love, One Way Stock, Brett Jordan, Klean Denmark, Celestine Chua, lundyd