
Voormalige coachees, maar ook HR-contacten en eindverantwoordelijken die niet willen begeleid worden door een onbekende en die vooral een flexibele begeleiding wensen waarbij er buiten de standaard aanpak wordt gewerkt. ‘Zolang we maar binnen de 60uur en het budget blijven,’ klinkt het dan.
Zij weten zeer goed hoe ze hun CV moeten opstellen of een motivatiebrief schrijven maar zoeken een sparringpartner, willen tot stilstand komen, tijd nemen om uit te zoeken wat ze nog willen doen en vooral een juiste keuze maken.
Nu kan het. Nu mag het. Nu moet het!
Je hoofd leeg maken en alles een plaats geven zodat je ruimte krijgt voor een nieuw begin. Ik werk graag met metaforen. Dus gebruik ik er hier ook één. Als een tuinier een opdracht krijgt om een nieuwe tuin aan te leggen dan begint hij eerst met het terrein zaai klaar te maken: sorteren wat je wil behouden en alle planten verwijderen.
Ruimte maken en tijd nemen om je hoofd leeg te maken is een belangrijke stap.
- Het helpt bewust maken en aanvaarden dat het “oude” voorbij is.
- Het zet het reflectieproces in gang waardoor je begint “door” te denken over wat je écht wil.
- Het wakkert je creatieve geest aan die begint met het invullen van deze ruimte. Trouwens dit proces speelt zich in eerste plaats vooral af in je onderbewuste tijdens je slaap.
- Je krijgt een gevoel van zelfcontrole. Je zit zelf aan het stuur en bepaalt je toekomst waardoor je zelfvertrouwen een boost krijgt.
Telkens dien ik coachees in te tomen. Ze willen niet stilstaan. Ze gunnen zich deze reflectietijd niet. Ze willen meteen starten met hun CV en motivatiebrief op punt krijgen en hun netwerk informeren. Zij willen hun netwerk zo snel mogelijk uitbouwen of meesurfen op het mijne. Na 30 jaar begeleiden van mensen is dit stevig uitgegroeid tot een kleine 6.000 mensen.
Gevolg ze belanden in dezelfde functies. Daar is op zich niets mis mee en voor sommigen is dit ook de juiste keuze. Maar ze is gebeurd vanuit een emotionele invulling geen rationele. Ze willen té snel vooruit, opnieuw aan de slag zijn, ze worden rusteloos van thuis te zitten en geen honderden mails meer te moeten verwerken. Kortom, ze hebben angst.
Niet alles van wat er is, voel je ook
Zelf herken je deze angst niet gemakkelijk. Sommige schrikken als ik in een gesprek zeg dat hun angst aan het praten is en niet hun rationeel denken. ‘Angst? Waar zou ik bang van moeten zijn, ik heb een stevige financiële buffer, een groot netwerk, tonnen ervaring en ik krijg nu al aanbiedingen uit mijn netwerk. Nee Sabine, ik heb geen angst.’
Angsten willen ons iets zeggen. Op voorwaarde dat we ze herkennen en we ernaar willen of kunnen luisteren. Ze zijn de spreekbuis van ons onderbewustzijn.
Hoe leer je angsten herkennen?
- Sta frequenter (minimum dagelijks) stil bij jezelf. Wat voel ik? Waar voel ik dit? Wanneer voel ik dit?
- Observeer je gedrag. Wat is er anders?
- Vraag door? Stel 3-5 waarom vragen aan jezelf.
Ik geef je een invulling uit een sessie van vandaag:
Coach: Waarom wil je nu al je CV opmaken?
Coachee: ‘Omdat ik de headhunters wil benaderen’
Coach: Waarom wil je nu al de headhunters benaderen?
Coachee: ‘Omdat ik tegen 1 september wil starten’
Coach: Waarom wil je tegen 1 september al starten?
Coachee: ‘Omdat ik niet alleen wil thuis zitten als mijn gezin terug aan het werk/naar school gaat’
Coach: Waar ben je bang van als je alleen thuis zit?